JADŁOSPIS
PONIEDZIAŁEK 16.06.2025
Śniadanie: : Owsianka z mlekiem, Bułki pszenne z masłem, sałatą, szyneczka indyczą, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem, Bułki maślane z sezamem, makiem i słonecznikiem, masłem i serkiem z malinami, borówkami i miodem, Herbata poziomka- dzika róża(1,6,3,7,9*)
Przekąska: Kefir truskawkowy z miodem
Obiad: Kapuśniak z kiszonej kapusty z koperkiem(7,8) Schab w sosie własnym, Kasza pęczak, Surówka z pory, jabłka i marchewki, Kompot z rabarbaru i truskawek (1,7)
WTOREK 17.06.2025
Śniadanie: Chleb kujawski i na zakwasie z masłem i pastą twarogowo- jajeczną, Kanapki z sałatą, polędwicą jak dawniej, ogórkiem gruntowym i rzodkiewką, Herbata owocowa, Kakao (1,6,7,9*)
Przekąska: Winogron
Obiad: Rosół z makaronem z kluseczkami lanymi, lubczykiem i natką pietruszki(1,7,9) Kotlet rybny z dorsza, Ziemniaki młode z koperkiem, Surówka z kiszonego ogórka z koperkiem, Kompot wieloowocowy(1,3,7,8)
ŚRODA 18.06.2025
Śniadanie: Kiełbaski drobiowe na gorąco, Bułki pszenne i pestkami dyni z masłem i twarożkiem z ogórkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem, Ketchup, Kakao, Herbata owocowa (1,6,7,10*)
Przekąska: Czereśnie
Obiad: Zupa szczawiowa z jajkiem zabielana(7,8) Knedle z truskawkami i sosem jogurtowo-śmietankowym, (1,3,7) Kompot wieloowocowy
Cyfry w nawiasach oznaczają numery alergenów, podanych w tabeli obok.
Dzieci podczas pobytu w przedszkolu dostają bez ograniczeń wodę źródlaną niegazowaną.
Zastrzegamy sobie prawo do zmian jadłospisie.
Życzymy smacznego. Sporządziła: Marlena Michalska
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
ALERGEN – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Drogi Rodzicu, (Opiekunie)
w naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:
lp | ALERGENY wg Rozporządzenia |
Pojawiają się w następujących posiłkach i produktach:
|
1. | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. ŻYTO, PSZENICA, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ I PRODUKTY POCHODNE | W postaci pieczywa pszennego, żytniego, graham, razowego, orkiszowego, mieszanego, kasza manna, kasza jęczmienna, makaronów, mąki,bułki tartej, kawy zbożowej, biszkoptów, innych produktów na bazie mąki ( wypieków, zacierek, klusek lanych, naleśników, knedli, sosów) wędlin |
2. | SKORUPIAKI | BRAK |
3. | JAJA I PRODUKTY POCHODNE | Składnik kanapek, past, kotletów mięsnych, rybnych i jajecznych, dodatek do dań mącznych; klusek, kopytek, pyz, makaronów, zup; szpinakowa, żurek, szczawiowa |
4. | RYBY I PRODUKTY POCHODNE | Wchodzą w skład drugiego dania w formie filetów smażonych i gotowanych, kotletów oraz składnik past do śniadań |
5. | ORZESZKI ZIEMNE I INNE | Desery, forma przekąski |
6. | SOJA I PRODUKTY POCHODNE | Chleb razowy z soją, wędliny |
7. | MLEKO I PRODUKTY POCHODNE ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄ | Składnik zup mlecznych i niektórych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła i śmietany, masło, sery białe , żółte– dodatek do kanapek, kefiry, maślanki, jogurty naturalne , budynie, wędliny |
8. | SELER I PRODUKTY POCHODNE | Seler jako korzeń i łodyga, składnik zup, surówek, wędlin |
9. | GORCZYCA | Musztarda, wędlina, produkty mięsne |
10. | NASIONA SEZAMU | Jako dodatek do surówek i posypka do chleba i bułek |
11. | DWUTLENEK SIARKI | Rodzynki, morele i śliwki suszone |
12. | ŁUBIN | Brak |
13. | MIĘCZAKI | Brak |
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.
* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony „*” produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.
Gramatura posiłków w Przedszkolu
Śniadanie
- Zupa mleczna 200 g
- Pieczywo 45g
- Pieczywo do śniadania z zupą mleczną 35 g
- Masło 6- 8g
- Wędlina/ser żółty 15-20g
- Parówki z szynki 1 sztuka 50g
- Pomidor, ogórek 15-20g
- Papryka, rzodkiewka 20g
- Herbata, kawa, kakao, sok – 200 ml
- Warzywa surowe jako dodatek do posiłków ( paski papryki, słupki marchewki, kalarepy, ogórka kiszonego) 25-30 g
- Orzechy, ziarna 5g
- Owoce świeże 80-120g
- Owoce suszone 5 g
- Pasty, twarożki 30-40g
- Sałatki 80-100g
- Kiełki 2g
- Budyń, kisiel 120g
- Jogurt 125-150g
- Jajko: jajecznica 1 sztuka, około 65 g, Pasta z jajek ½ sztuki rozmiar L
- Musli, płatki owsiane 50g
- Ciasto drożdżowe, czekoladowe 80 g
- Ciasta owsiane, z ziarnami – 25 g
Obiad
- Zupa – 250-250 ml
- Kotlet mielony, schabowy, pożarski, z piersi kurczaka 70- 80g
- Filet z indyka 80-90g
- Klopsy, pulpety 70g
- Udziec z kurczaka 80-90 g
- Ryba filet 80-100g
- Gulasz, mięso razem z sosem 100-120g
- Ziemniaki 150g
- Ryż, kasza, makaron 50-60g
- Surówka 100- 120 g
- Mizeria 100g
- Warzywa gotowane 70-100g
- Naleśniki, pierogi, kluski 150g
- Pyzy na parze 100 g
- Racuchy, Pankejki 100g
- Kompot 200 ml