WTOREK 07.01.2025
Śniadanie: Parówki z szynki na gorąco, Chleb 4 ziarna, na zakwasie z masłem, Twarożkiem z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorem, Mleczna kawa zbożowa, Herbata poziomka z maliną (1,6,7,9*)
Przekąska: Gruszka
Obiad: Zupa szpinakowa z jajkiem, Naleśniki z mąką pełnoziarnistą, serem waniliowym z miodem, truskawkami, oprószone cukrem pudrem(1,3,7) Kompot śliwkowo- jabłkowy
ŚRODA 08.01.2025
Śniadanie: Dzieci same komponują swoje kanapki: chleb słonecznikowy, chleb na zakwasie z masłem, szyneczka z indyka, Jajko na twardo, Sałata, Pomidory, Ogórek zielony, Ser żółty, Kiełki rzodkiewki i brokułu, Twarożek malinowy, Kakao i herbata owocowa z miodem (1,3,6,7*)
Przekąska: Pół banana
Obiad: Zupa krem z białych warzyw z prażonymi pestkami dyni(1,7) Kotlet schabowy, Ziemniaki, Surówka z białej rzodkwi, rzodkiewki, jabłka, marchewki i kukurydzy, Kompot owocowy (1,3,7)
CZWARTEK 09.01.2025
Śniadanie: Bułki z ziarnem oraz pszenne z masłem, sałatą zielona strzępiastą, filetem białym drobiowym na maśle, ogórkiem zielonym, rzodkiewką i szczypiorem, Kakao, Herbata z cytryną(1,6,3,7,9*)
Przekąska: Mandarynka
Obiad: Barszcz ukraiński z fasolą i koperkiem(7,8), Pierogi z serem, ziemniakami i śmietaną, Winna surówka z marchewki, Kompot owocowy (1,3,7)
PIĄTEK 10.01.2025
Śniadanie: Owsianka z mlekiem, Bułki górskie oraz pszenne z masłem, szynką swojską, pomidorem malinowym, papryką zieloną i szczypiorem, Herbata malina z jarzębiną i czarnym bzem (1,6,7,9*)
Przekąska: Orzechy nerkowca do chrupania (5)
Obiad: Krupnik zabielany z koperkiem(1,7) Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą, Kompot wieloowocowy (1)
Cyfry w nawiasach oznaczają numery alergenów, podanych w tabeli obok.
Dzieci podczas pobytu w przedszkolu dostają bez ograniczeń wodę źródlaną niegazowaną.
Zastrzegamy sobie prawo do zmian jadłospisie. Sporządziła: Marlena Michalska
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
ALERGEN – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Drogi Rodzicu, (Opiekunie)
w naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:
lp | ALERGENY wg Rozporządzenia |
Pojawiają się w następujących posiłkach i produktach:
|
1. | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. ŻYTO, PSZENICA, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ I PRODUKTY POCHODNE | W postaci pieczywa pszennego, żytniego, graham, razowego, orkiszowego, mieszanego, kasza manna, kasza jęczmienna, makaronów, mąki,bułki tartej, kawy zbożowej, biszkoptów, innych produktów na bazie mąki ( wypieków, zacierek, klusek lanych, naleśników, knedli, sosów) wędlin |
2. | SKORUPIAKI | BRAK |
3. | JAJA I PRODUKTY POCHODNE | Składnik kanapek, past, kotletów mięsnych, rybnych i jajecznych, dodatek do dań mącznych; klusek, kopytek, pyz, makaronów, zup; szpinakowa, żurek, szczawiowa |
4. | RYBY I PRODUKTY POCHODNE | Wchodzą w skład drugiego dania w formie filetów smażonych i gotowanych, kotletów oraz składnik past do śniadań |
5. | ORZESZKI ZIEMNE I INNE | Desery, forma przekąski |
6. | SOJA I PRODUKTY POCHODNE | Chleb razowy z soją, wędliny |
7. | MLEKO I PRODUKTY POCHODNE ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄ | Składnik zup mlecznych i niektórych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła i śmietany, masło, sery białe , żółte– dodatek do kanapek, kefiry, maślanki, jogurty naturalne , budynie, wędliny |
8. | SELER I PRODUKTY POCHODNE | Seler jako korzeń i łodyga, składnik zup, surówek, wędlin |
9. | GORCZYCA | Musztarda, wędlina, produkty mięsne |
10. | NASIONA SEZAMU | Jako dodatek do surówek i posypka do chleba i bułek |
11. | DWUTLENEK SIARKI | Rodzynki, morele i śliwki suszone |
12. | ŁUBIN | Brak |
13. | MIĘCZAKI | Brak |
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.
* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony „*” produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.
Gramatura posiłków w Przedszkolu
Śniadanie
- Zupa mleczna 200 g
- Pieczywo 45g
- Pieczywo do śniadania z zupą mleczną 35 g
- Masło 6- 8g
- Wędlina/ser żółty 15-20g
- Parówki z szynki 1 sztuka 50g
- Pomidor, ogórek 15-20g
- Papryka, rzodkiewka 20g
- Herbata, kawa, kakao, sok – 200 ml
- Warzywa surowe jako dodatek do posiłków ( paski papryki, słupki marchewki, kalarepy, ogórka kiszonego) 25-30 g
- Orzechy, ziarna 5g
- Owoce świeże 80-120g
- Owoce suszone 5 g
- Pasty, twarożki 30-40g
- Sałatki 80-100g
- Kiełki 2g
- Budyń, kisiel 120g
- Jogurt 125-150g
- Jajko: jajecznica 1 sztuka, około 65 g, Pasta z jajek ½ sztuki rozmiar L
- Musli, płatki owsiane 50g
- Ciasto drożdżowe, czekoladowe 80 g
- Ciasta owsiane, z ziarnami – 25 g
Obiad
- Zupa – 250-250 ml
- Kotlet mielony, schabowy, pożarski, z piersi kurczaka 70- 80g
- Filet z indyka 80-90g
- Klopsy, pulpety 70g
- Udziec z kurczaka 80-90 g
- Ryba filet 80-100g
- Gulasz, mięso razem z sosem 100-120g
- Ziemniaki 150g
- Ryż, kasza, makaron 50-60g
- Surówka 100- 120 g
- Mizeria 100g
- Warzywa gotowane 70-100g
- Naleśniki, pierogi, kluski 150g
- Pyzy na parze 100 g
- Racuchy, Pankejki 100g
- Kompot 200 ml