JADŁOSPIS

PONIEDZIAŁEK 05.05.2025

Śniadanie: Bułki z pestkami dyni oraz pszenne z masłem, sałatą zieloną strzępiastą, szynką swojską, ogórkiem zielonym, rzodkiewką i szczypiorem, Bułki z masłem i pastą jajeczną, Kakao z miodem Herbata z cytryną(1,6,3,7,9*)

Przekąska: Pół banana

Obiad: Wiosenna zupa szparagowa na rosole z kluseczkami lanymi i koperkiem, Naleśniki z mąką pełnoziarnistą, serem waniliowym z miodem, malinami, borówkami, oprószone cukrem pudrem (1,3,7) Kompot śliwkowo- jabłkowy

WTOREK 06.05.2025

Śniadanie: Sałatka z brokułu (brokuły, kukurydza, ogórek zielony, polędwica drobiowa, sos jogurtowo- czosnkowy, sól, pieprz) Chleb domowy i na zakwasie z masłem, jajkiem, pomidorem i szczypiorkiem, Kakao, Herbata wiśnia- czarna porzeczka (1,3,6,7,9*)

Przekąska: Mandarynka

Obiad: Rosół z makaronem z jaj przepiórczych(1,3,8) Kotlet schabowy, Surówka z młodej kapusty, ogórka, marchewki i koperku, Ziemniaki, Kompot z rabarbaru i truskawki (1,3,7,8)

ŚRODA 07.05.2025

Śniadanie: Chleb kujawski i na zakwasie z masłem, Pasta z kurczaka, Polędwica sopocka, Papryka sopelki Kiełki, Ogórek kiszony, Kakao i herbata owocowa z miodem (1,3,6,7*)

Przekąska: Marchew do chrupania

Obiad: Krupnik z jarzynami i koperkiem, zabielany (1,7) Pałka z kurczaka duszona na maśle z porą i marchewką, Ziemniaki, Mizeria z ogórka i szczypiorku, Kompot z czarnej porzeczki i gruszki (1,7)

CZWARTEK 08.05.2025

Śniadanie: Kiełbaski drobiowe na gorąco, Chleb 4 ziarna, na zakwasie z masłem, Twarożkiem z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorem, Mleczna kawa zbożowa, Herbata pigwa z truskawką (1,6,7,9*)

Przekąska: Pół jabłka

Obiad: Barszcz ukraiński z fasolą i koperkiem(7,8), Pierogi z serem, ziemniakami i cebulką, Winna surówka z marchewki, Śmietana kwaśna, Kompot owocowy (1,3)

PIĄTEK 09.05.2025

Śniadanie: Owsianka z mlekiem, Bułki górskie oraz pszenne z masłem, kurczakiem gotowanym, pomidorem malinowym, papryką zieloną i szczypiorem, Serek malinowy (ser, maliny ,miód), Herbata truskawka z jeżyną (1,6,7,9*)

Przekąska: Jogurt naturalny z pieczonym jabłkiem i cynamonem, wyrób własny

Obiad: Zupa z młodą kapustą i koperkiem(1,7), Soczysty kotlet z dorsza(filet), Ziemniaki, Surówka z pory i warzyw, Kompot wieloowocowy (1,3,4,7)

Cyfry w nawiasach oznaczają numery alergenów, podanych w tabeli obok.

Dzieci podczas pobytu w przedszkolu dostają bez ograniczeń wodę źródlaną niegazowaną.

Zastrzegamy sobie prawo do zmian jadłospisie. Sporządziła: Marlena Michalska

 

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

ALERGEN – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną  (uczuleniową).

Drogi Rodzicu, (Opiekunie)

w naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:

lp ALERGENY wg Rozporządzenia  

Pojawiają się w następujących posiłkach i produktach:

 

1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. ŻYTO, PSZENICA, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ I PRODUKTY POCHODNE W postaci pieczywa pszennego, żytniego, graham, razowego, orkiszowego, mieszanego, kasza manna, kasza jęczmienna, makaronów, mąki,bułki tartej, kawy zbożowej, biszkoptów, innych produktów na bazie mąki ( wypieków, zacierek, klusek lanych, naleśników, knedli, sosów) wędlin
2. SKORUPIAKI BRAK
3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE Składnik kanapek, past, kotletów mięsnych, rybnych i jajecznych, dodatek do dań mącznych; klusek, kopytek, pyz, makaronów, zup; szpinakowa, żurek, szczawiowa
4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE Wchodzą w skład drugiego dania  w formie filetów smażonych i gotowanych, kotletów oraz składnik past do śniadań
5. ORZESZKI ZIEMNE I INNE Desery, forma przekąski
6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE Chleb razowy z soją, wędliny
7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄ Składnik zup mlecznych i niektórych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła i śmietany, masło, sery białe , żółte– dodatek do kanapek, kefiry, maślanki, jogurty naturalne , budynie, wędliny
8. SELER I PRODUKTY POCHODNE Seler jako korzeń i łodyga, składnik zup, surówek, wędlin
9. GORCZYCA Musztarda, wędlina, produkty mięsne
10. NASIONA SEZAMU Jako dodatek do surówek i posypka do chleba i bułek
11. DWUTLENEK SIARKI Rodzynki, morele i śliwki suszone
12. ŁUBIN Brak
13. MIĘCZAKI Brak

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony „*” produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

Gramatura posiłków w Przedszkolu

Śniadanie

  • Zupa mleczna 200 g
  • Pieczywo  45g
  • Pieczywo do śniadania z zupą mleczną 35 g
  • Masło  6- 8g
  • Wędlina/ser żółty 15-20g
  • Parówki z szynki 1 sztuka 50g
  • Pomidor, ogórek 15-20g
  • Papryka, rzodkiewka 20g
  • Herbata, kawa, kakao, sok – 200 ml
  • Warzywa surowe jako dodatek do posiłków ( paski papryki, słupki marchewki, kalarepy, ogórka kiszonego) 25-30 g
  • Orzechy, ziarna 5g
  • Owoce świeże 80-120g
  • Owoce suszone 5 g
  • Pasty, twarożki  30-40g
  • Sałatki 80-100g
  • Kiełki 2g
  • Budyń, kisiel 120g
  • Jogurt 125-150g
  • Jajko: jajecznica 1 sztuka, około 65 g, Pasta z jajek ½ sztuki rozmiar L
  • Musli, płatki owsiane 50g
  • Ciasto drożdżowe, czekoladowe 80 g
  • Ciasta owsiane, z ziarnami – 25 g

 

Obiad

  • Zupa – 250-250 ml
  • Kotlet mielony, schabowy, pożarski, z piersi kurczaka 70- 80g
  • Filet z indyka 80-90g
  • Klopsy, pulpety 70g
  • Udziec z  kurczaka 80-90 g
  • Ryba filet   80-100g
  • Gulasz, mięso razem z sosem  100-120g
  • Ziemniaki 150g
  • Ryż, kasza, makaron  50-60g
  • Surówka  100- 120 g
  • Mizeria  100g
  • Warzywa gotowane 70-100g
  • Naleśniki, pierogi, kluski 150g
  • Pyzy na parze 100 g
  • Racuchy, Pankejki 100g
  • Kompot 200 ml