PONIEDZIAŁEK 10.02.2025

Śniadanie:  Jajecznica na maśle, Bułki dyniowe i pszenne z masłem, sałatą, filetem białym drobiowym, ogórkiem zielonym, oprószone kiełkami, Herbata owocowa i Mleczna kawa zbożowa z miodem (1,3,6,7,9 *)

Przekąska: Koktajl ze szpinaku, jabłka, brzoskwini, cytryny i pomarańczy

Obiad: Zupa ziemniaczana z kapustą włoską, groszkiem zielonym i koperkiem(8) Spaghetti bolognese                       z makaronem pełnoziarnistym, bazylią i oregano, Brokuły, Kompot z czarnej porzeczki i jabłek (1,3)

 

WTOREK 11.02.2025

Śniadanie: Zupa mleczna z makaronem zwierzaki i miodem, Bułki górskie  i pszenne z  masłem, szynką gotowaną, pomidorkiem malinowym i szczypiorkiem, Bułki z serem jagodowym (ser, jagody, miód)            Herbata z czarnej porzeczki z miodem (1,6,7,9*)

Przekąska: Pół jabłka

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, lubczykiem i natka pietruszki, Makaron pełnoziarnisty z  serem waniliowym i sosem leśnym, Kompot gruszkowy (1,3,7)

ŚRODA 12.02.2025

Śniadanie: : Dzieci same komponują swoje kanapki: chleb ze słoneczkiem, chleb na zakwasie z masłem, szyneczka  z indyka, jajko na twardo, pomidor, ogórek zielony, ser żółty królewski, sałata masłowa, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, Kakao, Herbata owocowa (1,6,3,7,9*)

Przekąska: Marchew do chrupania

Obiad:  Zupa szpinakowa na wywarze drobiowo- jarzynowym z jajkiem i nutą czosnku(7,8), Paluszki z piersi kurczaka z pieca, Ziemniaki(1,7) Surówka z kiszonego ogórka z koperkiem, Kompot śliwkowy (1,3,7,8)

CZWARTEK 13.02.2025

Śniadanie: Chleb razowy z lnem i na zakwasie  z masłem i pastą z kurczaka, Chleb z masłem serkiem białym, ogórkiem zielonym, czerwoną papryką i szczypiorkiem, Herbata z cytryną (1,3,6,7*)

Przekąska: Pomarańcza

Obiad:  Zupa fasolowa z ziołami, kiełbasą(8) Pyzy na parze z sosem truskawkowo- jogurtowym, Kompot aronia, wiśnia, jabłko i śliwka (1,3,7)

PIĄTEK 14.02.2025

Śniadanie: Sałatka jarzynowa, Chleb graham i na zakwasie z masłem, polędwicą drobiową, ogórkiem zielonym  i szczypiorkiem, Herbata leśna i Mleko czekoladowe z miodem (1,3,6,7,9*)

Obiad: Zupa brokułowa z kaszą jaglaną i koperkiem(7,8) Kotleciki z dorsza smażone, Ziemniaki, Surówka                   z selera, jabłka, orzecha włoskiego i rodzynek, Kompot owocowy (1,3,4,5,7)

Cyfry w nawiasach oznaczają numery alergenów, podanych w tabeli obok.

Dzieci podczas pobytu w przedszkolu dostają bez ograniczeń wodę źródlaną niegazowaną.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

ALERGEN – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną  (uczuleniową).

Drogi Rodzicu, (Opiekunie)

w naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:

lp ALERGENY wg Rozporządzenia  

Pojawiają się w następujących posiłkach i produktach:

 

1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. ŻYTO, PSZENICA, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ I PRODUKTY POCHODNE W postaci pieczywa pszennego, żytniego, graham, razowego, orkiszowego, mieszanego, kasza manna, kasza jęczmienna, makaronów, mąki,bułki tartej, kawy zbożowej, biszkoptów, innych produktów na bazie mąki ( wypieków, zacierek, klusek lanych, naleśników, knedli, sosów) wędlin
2. SKORUPIAKI BRAK
3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE Składnik kanapek, past, kotletów mięsnych, rybnych i jajecznych, dodatek do dań mącznych; klusek, kopytek, pyz, makaronów, zup; szpinakowa, żurek, szczawiowa
4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE Wchodzą w skład drugiego dania  w formie filetów smażonych i gotowanych, kotletów oraz składnik past do śniadań
5. ORZESZKI ZIEMNE I INNE Desery, forma przekąski
6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE Chleb razowy z soją, wędliny
7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄ Składnik zup mlecznych i niektórych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła i śmietany, masło, sery białe , żółte– dodatek do kanapek, kefiry, maślanki, jogurty naturalne , budynie, wędliny
8. SELER I PRODUKTY POCHODNE Seler jako korzeń i łodyga, składnik zup, surówek, wędlin
9. GORCZYCA Musztarda, wędlina, produkty mięsne
10. NASIONA SEZAMU Jako dodatek do surówek i posypka do chleba i bułek
11. DWUTLENEK SIARKI Rodzynki, morele i śliwki suszone
12. ŁUBIN Brak
13. MIĘCZAKI Brak

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony „*” produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

Gramatura posiłków w Przedszkolu

Śniadanie

  • Zupa mleczna 200 g
  • Pieczywo  45g
  • Pieczywo do śniadania z zupą mleczną 35 g
  • Masło  6- 8g
  • Wędlina/ser żółty 15-20g
  • Parówki z szynki 1 sztuka 50g
  • Pomidor, ogórek 15-20g
  • Papryka, rzodkiewka 20g
  • Herbata, kawa, kakao, sok – 200 ml
  • Warzywa surowe jako dodatek do posiłków ( paski papryki, słupki marchewki, kalarepy, ogórka kiszonego) 25-30 g
  • Orzechy, ziarna 5g
  • Owoce świeże 80-120g
  • Owoce suszone 5 g
  • Pasty, twarożki  30-40g
  • Sałatki 80-100g
  • Kiełki 2g
  • Budyń, kisiel 120g
  • Jogurt 125-150g
  • Jajko: jajecznica 1 sztuka, około 65 g, Pasta z jajek ½ sztuki rozmiar L
  • Musli, płatki owsiane 50g
  • Ciasto drożdżowe, czekoladowe 80 g
  • Ciasta owsiane, z ziarnami – 25 g

 

Obiad

  • Zupa – 250-250 ml
  • Kotlet mielony, schabowy, pożarski, z piersi kurczaka 70- 80g
  • Filet z indyka 80-90g
  • Klopsy, pulpety 70g
  • Udziec z  kurczaka 80-90 g
  • Ryba filet   80-100g
  • Gulasz, mięso razem z sosem  100-120g
  • Ziemniaki 150g
  • Ryż, kasza, makaron  50-60g
  • Surówka  100- 120 g
  • Mizeria  100g
  • Warzywa gotowane 70-100g
  • Naleśniki, pierogi, kluski 150g
  • Pyzy na parze 100 g
  • Racuchy, Pankejki 100g
  • Kompot 200 ml