Image Alt

TABELA ALERGENÓW

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

ALERGEN – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną  (uczuleniową).

Drogi Rodzicu, (Opiekunie)

W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:

lpALERGENY wg RozporządzeniaPojawiają się w następujących posiłkach i produktach:
1.ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. ŻYTO, PSZENICA, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ I PRODUKTY POCHODNEW postaci pieczywa pszennego, żytniego, graham, razowego, orkiszowego, mieszanego, kasza manna, kasza jęczmienna, makaronów, mąki,bułki tartej, kawy zbożowej, biszkoptów, innych produktów na bazie mąki ( wypieków, zacierek, klusek lanych, naleśników, knedli, sosów) wędlin
2.SKORUPIAKIBRAK
3.JAJA I PRODUKTY POCHODNESkładnik kanapek, past, kotletów mięsnych, rybnych i jajecznych, dodatek do dań mącznych; klusek, kopytek, pyz, makaronów, zup; szpinakowa, żurek, szczawiowa
4.RYBY I PRODUKTY POCHODNEWchodzą w skład drugiego dania  w formie filetów smażonych i gotowanych, kotletów oraz składnik past do śniadań
5.ORZESZKI ZIEMNE I INNEDesery, forma przekąski
6.SOJA I PRODUKTY POCHODNEChleb razowy z soją, wędliny
7.MLEKO I PRODUKTY POCHODNE ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄSkładnik zup mlecznych i niektórych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła i śmietany, masło, sery białe , żółte– dodatek do kanapek, kefiry, maślanki, jogurty naturalne , budynie, wędliny
8.SELER I PRODUKTY POCHODNESeler jako korzeń i łodyga, składnik zup, surówek, wędlin
9.GORCZYCAMusztarda, wędlina, produkty mięsne
10.NASIONA SEZAMUJako dodatek do surówek i posypka do chleba i bułek
11.DWUTLENEK SIARKIBrak
12.ŁUBINBrak
13.MIĘCZAKIBrak

sssss

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.

Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony „*” produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

Skip to content