JADŁOSPIS
PONIEDZIAŁEK 17.11.2025
Śniadanie: Chleb domowy i na zakwasie z masłem, pastą twarogową z suszonymi pomidorami i czosnkiem, Kanapki z sałatą strzępiastą, szynką z piersi indyczej, ogórkiem kiszonym i rzodkiewką, Herbata owocowa i Kakao z miodem
Obiad: Żurek z jajkiem, białą kiełbasą i natka pietruszki(1,3,8*) Pyzy na parze z sosem jogurtowo- śmietankowo-czekoladowym(1,3,7) Kompot wieloowocowy
WTOREK 18.11.2025
Śniadanie: Owsianka z mlekiem, Bułki pszenne z masłem, polędwicą drobiową, ogórkiem gruntowym kiełkami słonecznika, Bułki maślane z sezamem, makiem i słonecznikiem, masłem i serkiem malinowym(ser,maliny,miód), Herbata poziomka z wiśnią(1,6,3,7,9*10)
Przekąska: Jogurt naturalny z truskawkami, czarną porzeczką i miodem(wyrób własny)
Obiad: Rosół z makaronem, lubczykiem i natką pietruszki(1) Filet rybny z pieca(okoń) Ziemniaki, Surówka z kapusty pekińskiej, papryki czerwonej, soku z cytryny i ogórka gruntowego z majonezem, Kompot truskawka- agrest(1,3,4,7)
ŚRODA 19.11.2025
Śniadanie: Sałatka z brokułu(brokuł,ogórek zielony,kukurydza,polędwica drobiowa,sos jogurtowo-majonezowo-czosnkowy,sól,pieprz) Chleb z lnem, chleb na zakwasie z sałatą, szynką gotowaną, jajkiem, pomidorem, oprószone cebulką (1,3,6,7,9*) Herbata owocowa dzika róża z truskawką, Kakao
Przekąska: Smoothie z buraczka czerwonego, pomarańczy, jabłka i soku z cytryny
Obiad: Zupa fasolowa z kiełbasą, jarzynami i natką pietruszki (8*6) Pierogi z serem, ziemniakami i cebulką, Śmietana kwaśna, Winna surówka z marchewki, Kompot z czarnej porzeczki i jabłka (1,7)
CZWARTEK 20.11.2025
Śniadanie: Kiełbaski drobiowe na gorąco, Bułki pszenne i razowe z masłem, sałatą masłową, serem żółtym królewskim z dziurami, pomidorem malinowym i czerwoną cebulką, Ketchup, Mleko z miodem i masłem, Herbata owocowa
Obiad: Krupnik z jarzynami, koperkiem, zabielany(1,7) Kotlet pożarski z fileta drobiowego z pieca, Ziemniaki Marchew z masłem oprószana, Kompot śliwkowy (1,3,7)
PIĄTEK 21.11.2025
Śniadanie: Chleb na zakwasie i wieloziarnisty z masłem, pastą twarogowo- jajeczną, Kanapki z filetem drobiowym na maśle, papryką żółtą, rukolą i ogórkiem kiszonym, Kakao, Herbata owocowa (1,7,9*)
Przekąska: Marchew do chrupania
Obiad: Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i koperkiem(7,8), Schab w sosie, Kasza owsiana, Surówka z modrej kapusty, jabłka i marchewki z jogurtem naturalnym, Kompot wieloowocowy (1)
Cyfry w nawiasach oznaczają numery alergenów, podanych w tabeli obok.
Dzieci podczas pobytu w przedszkolu dostają bez ograniczeń wodę źródlaną niegazowaną.
Zastrzegamy sobie prawo do zmian w jadłospisie. Sporządziła: Marlena Michalska
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
ALERGEN – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Drogi Rodzicu, (Opiekunie)
w naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:
| lp | ALERGENY wg Rozporządzenia |
Pojawiają się w następujących posiłkach i produktach:
|
| 1. | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. ŻYTO, PSZENICA, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ I PRODUKTY POCHODNE | W postaci pieczywa pszennego, żytniego, graham, razowego, orkiszowego, mieszanego, kasza manna, kasza jęczmienna, makaronów, mąki,bułki tartej, kawy zbożowej, biszkoptów, innych produktów na bazie mąki ( wypieków, zacierek, klusek lanych, naleśników, knedli, sosów) wędlin |
| 2. | SKORUPIAKI | BRAK |
| 3. | JAJA I PRODUKTY POCHODNE | Składnik kanapek, past, kotletów mięsnych, rybnych i jajecznych, dodatek do dań mącznych; klusek, kopytek, pyz, makaronów, zup; szpinakowa, żurek, szczawiowa |
| 4. | RYBY I PRODUKTY POCHODNE | Wchodzą w skład drugiego dania w formie filetów smażonych i gotowanych, kotletów oraz składnik past do śniadań |
| 5. | ORZESZKI ZIEMNE I INNE | Desery, forma przekąski |
| 6. | SOJA I PRODUKTY POCHODNE | Chleb razowy z soją, wędliny |
| 7. | MLEKO I PRODUKTY POCHODNE ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄ | Składnik zup mlecznych i niektórych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła i śmietany, masło, sery białe , żółte– dodatek do kanapek, kefiry, maślanki, jogurty naturalne , budynie, wędliny |
| 8. | SELER I PRODUKTY POCHODNE | Seler jako korzeń i łodyga, składnik zup, surówek, wędlin |
| 9. | GORCZYCA | Musztarda, wędlina, produkty mięsne |
| 10. | NASIONA SEZAMU | Jako dodatek do surówek i posypka do chleba i bułek |
| 11. | DWUTLENEK SIARKI | Rodzynki, morele i śliwki suszone |
| 12. | ŁUBIN | Brak |
| 13. | MIĘCZAKI | Brak |
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.
* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony „*” produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.
Gramatura posiłków w Przedszkolu
Śniadanie
- Zupa mleczna 200 g
- Pieczywo 45g
- Pieczywo do śniadania z zupą mleczną 35 g
- Masło 6- 8g
- Wędlina/ser żółty 15-20g
- Parówki z szynki 1 sztuka 50g
- Pomidor, ogórek 15-20g
- Papryka, rzodkiewka 20g
- Herbata, kawa, kakao, sok – 200 ml
- Warzywa surowe jako dodatek do posiłków ( paski papryki, słupki marchewki, kalarepy, ogórka kiszonego) 25-30 g
- Orzechy, ziarna 5g
- Owoce świeże 80-120g
- Owoce suszone 5 g
- Pasty, twarożki 30-40g
- Sałatki 80-100g
- Kiełki 2g
- Budyń, kisiel 120g
- Jogurt 125-150g
- Jajko: jajecznica 1 sztuka, około 65 g, Pasta z jajek ½ sztuki rozmiar L
- Musli, płatki owsiane 50g
- Ciasto drożdżowe, czekoladowe 80 g
- Ciasta owsiane, z ziarnami – 25 g
Obiad
- Zupa – 250-250 ml
- Kotlet mielony, schabowy, pożarski, z piersi kurczaka 70- 80g
- Filet z indyka 80-90g
- Klopsy, pulpety 70g
- Udziec z kurczaka 80-90 g
- Ryba filet 80-100g
- Gulasz, mięso razem z sosem 100-120g
- Ziemniaki 150g
- Ryż, kasza, makaron 50-60g
- Surówka 100- 120 g
- Mizeria 100g
- Warzywa gotowane 70-100g
- Naleśniki, pierogi, kluski 150g
- Pyzy na parze 100 g
- Racuchy, Pankejki 100g
- Kompot 200 ml
