JADŁOSPIS

 

PONIEDZIAŁEK 15.12.2025

Śniadanie: Parówki z szynki na gorąco(*)Ketchup, Chleb z kłosem i pszenno- żytni z masłem, twarożkiem z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem, sól, pieprz (1,7) Napar z suszonych owoców

Przekąska: Kefir z bananem, jabłkiem i miodem(7)

Obiad: Zupa jarzynowa z dynią i koperkiem (8) Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem, czosnkiem i piersią z kurczaka na maśle(1,7,8) Kompot agrestowo- truskawkowy

WTOREK 16.12.2025

Śniadanie: Zupa mleczna z makaronem zwierzątka(1,7) Bułki z pestkami dyni i pszenne z masłem, sałatą kolorową, szynką swojską, papryką czerwona, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem(1,7,9*)Herbata dzika róża z maliną i miodem

Przekąska: Piernik własnego wypieku z czekoladą

Obiad: Zupa kalafiorowa na rosole z kluseczkami lanymi natką i koperkiem (1,3,7,8) Szynka w ciemnym sosie, Kasza pęczak(1,7) Sałatka z buraczka czerwonego, Kompot z czerwonej porzeczki, jabłka i gruszki

ŚRODA 17.12.2025

Śniadanie: Chleb kujawski i pszenno- żytni z masłem, sałatą, kiełbasą z szynki, pomidorem i szczypiorkiem(1,6,7*)Kanapki z masłem serem mozzarella, pomidorem i bazylią (1,7) Mleczna kawa zbożowa z miodem(7)Herbata z cytryną

Przekąska: Pomarańcza

Obiad: Zupa grochowa krem z kiełbasą, ziołami i ziemniakami(8,9) Racuchy na maśle z jabłkiem(1,3,7) Kompot ze śliwek i gruszek

CZWARTEK 18.12.2025

Śniadanie: Pieczywo słonecznikowe, chleb na zakwasie z masłem, szynką z indyka, jajkiem, ogórkiem zielonym i szczypiorem, Kakao(1,3,6,7*)Herbata owocowa z miodem

Przekąska: Mandarynka

Obiad: Zupa z brokułu z koperkiem (7,8) Klopsiki drobiowo- wieprzowe w sosie z passaty pomidorowej na maśle( mielone mięso z szynki 50% i fileta z kurczaka 50%, jajka, bułka, sól, pieprz, czosnek, cebula) (1,3,7) Surówka z kalarepki, jabłka, soku z cytryny, natki pietruszki, koperku i szczypiorku, Ziemniaki, Kompot owocowy

PIĄTEK 19.12.2025

Śniadanie: Sałatka makaronowa (1,3)Chleb orkiszowy i na zakwasie z masłem i polędwicą pieczona z liściem laurowym, rzodkiewką i ogórkiem kiszonym (1,7,*) Kakao(7) Herbata poziomka- wiśnia

Przekąska: Jabłko

Obiad: Pomidorowa z makaronem muszelki, lubczykiem i natką(1,3,7,8) Kotlet z dorsza(filet)z pieca na maśle klarowanym (1,3,4,7)Ziemniaki, Surówka z selera, soku z cytryny, jabłka, rodzynek, orzecha włoskiego i jogurtu naturalnego z odrobiną majonezu(5,7,8) Kompot wieloowocowy

 

Cyfry w nawiasach oznaczają numery alergenów, podanych w tabeli obok.

Dzieci podczas pobytu w przedszkolu dostają bez ograniczeń wodę źródlaną niegazowaną.

   Zastrzegamy sobie prawo do zmian w jadłospisie.                                                                                             Sporządziła: Marlena Michalska

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

ALERGEN – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną  (uczuleniową).

Drogi Rodzicu, (Opiekunie)

w naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:

lp ALERGENY wg Rozporządzenia  

Pojawiają się w następujących posiłkach i produktach:

 

1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. ŻYTO, PSZENICA, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ I PRODUKTY POCHODNE W postaci pieczywa pszennego, żytniego, graham, razowego, orkiszowego, mieszanego, kasza manna, kasza jęczmienna, makaronów, mąki,bułki tartej, kawy zbożowej, biszkoptów, innych produktów na bazie mąki ( wypieków, zacierek, klusek lanych, naleśników, knedli, sosów) wędlin
2. SKORUPIAKI BRAK
3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE Składnik kanapek, past, kotletów mięsnych, rybnych i jajecznych, dodatek do dań mącznych; klusek, kopytek, pyz, makaronów, zup; szpinakowa, żurek, szczawiowa
4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE Wchodzą w skład drugiego dania  w formie filetów smażonych i gotowanych, kotletów oraz składnik past do śniadań
5. ORZESZKI ZIEMNE I INNE Desery, forma przekąski
6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE Chleb razowy z soją, wędliny
7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄ Składnik zup mlecznych i niektórych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła i śmietany, masło, sery białe , żółte– dodatek do kanapek, kefiry, maślanki, jogurty naturalne , budynie, wędliny
8. SELER I PRODUKTY POCHODNE Seler jako korzeń i łodyga, składnik zup, surówek, wędlin
9. GORCZYCA Musztarda, wędlina, produkty mięsne
10. NASIONA SEZAMU Jako dodatek do surówek i posypka do chleba i bułek
11. DWUTLENEK SIARKI Rodzynki, morele i śliwki suszone
12. ŁUBIN Brak
13. MIĘCZAKI Brak

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony „*” produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

Gramatura posiłków w Przedszkolu

Śniadanie

  • Zupa mleczna 200 g
  • Pieczywo  45g
  • Pieczywo do śniadania z zupą mleczną 35 g
  • Masło  6- 8g
  • Wędlina/ser żółty 15-20g
  • Parówki z szynki 1 sztuka 50g
  • Pomidor, ogórek 15-20g
  • Papryka, rzodkiewka 20g
  • Herbata, kawa, kakao, sok – 200 ml
  • Warzywa surowe jako dodatek do posiłków ( paski papryki, słupki marchewki, kalarepy, ogórka kiszonego) 25-30 g
  • Orzechy, ziarna 5g
  • Owoce świeże 80-120g
  • Owoce suszone 5 g
  • Pasty, twarożki  30-40g
  • Sałatki 80-100g
  • Kiełki 2g
  • Budyń, kisiel 120g
  • Jogurt 125-150g
  • Jajko: jajecznica 1 sztuka, około 65 g, Pasta z jajek ½ sztuki rozmiar L
  • Musli, płatki owsiane 50g
  • Ciasto drożdżowe, czekoladowe 80 g
  • Ciasta owsiane, z ziarnami – 25 g

 

Obiad

  • Zupa – 250-250 ml
  • Kotlet mielony, schabowy, pożarski, z piersi kurczaka 70- 80g
  • Filet z indyka 80-90g
  • Klopsy, pulpety 70g
  • Udziec z  kurczaka 80-90 g
  • Ryba filet   80-100g
  • Gulasz, mięso razem z sosem  100-120g
  • Ziemniaki 150g
  • Ryż, kasza, makaron  50-60g
  • Surówka  100- 120 g
  • Mizeria  100g
  • Warzywa gotowane 70-100g
  • Naleśniki, pierogi, kluski 150g
  • Pyzy na parze 100 g
  • Racuchy, Pankejki 100g
  • Kompot 200 ml