JADŁOSPIS

 

PONIEDZIAŁEK 29.09.2025

Śniadanie: Parówki z szynki na gorąco, Ketchup, Chleb z kłosem i pszenno- żytni z masłem, twarożkiem                      z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem, Kakao i Herbata leśna z miodem (1,3,6,7,9 *)

Przekąska: Arbuz

Obiad: Zupa jarzynowa z kalarepy, fasolki szparagowej, dyni, cukinii z koperkiem (7,8) Makaron pełnoziarnisty z serem białym  i sosem leśnym, Kompot z jabłek (1,7)

WTOREK 30.09.2025

Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, Bułki musli i pszenne z  masłem, sałatą kolorową, szynką jak dawniej, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem, Serek malinowy (ser, maliny, miód ) Herbata dzika róża z maliną                           i miodem (1,6,7,9*)

Przekąska: koktajl ze szpinaku, pomarańczy i jabłka

Obiad: Zupa pieczarkowa krem, zabielana (1,7,8), Schab w sosie własnym, Kasza orkiszowa, Surówka                       z kapusty białej, marchewki i koperku, Kompot gruszka, jabłko, czerwona porzeczka (1,7)

ŚRODA 01.10.2025

Śniadanie: Chleb kujawski i pszenno- żytni z masłem, sałatą, kiełbasą z szynki, pomidorem i szczypiorkiem, Kanapki z masłem serem mozzarella, pomidorem i szczypiorkiem, Mleczna kawa zbożowa z miodem, Herbata z cytryną (1,3,6,7*)

Przekąska: Melon

Obiad:  Zupa chłopska z kiełbasą, koperkiem i ziemniakami(8) Pierogi leniwe z masłem, cynamonem                           i musem z truskawek, Kompot z aronii, wiśni i jabłek (1,3,7)

CZWARTEK 02.10.2025

Śniadanie: Dzieci same komponują swoje kanapki: Pieczywo słonecznikowe, chleb na zakwasie z masłem, Kabanosy, Szynka z indyka, Jajko na twardo, Twarożek z czosnkiem, Sałata kolorowa, Pomidory, Ogórek zielony, Ser żółty szwajcarski, Kiełki, Kakao i herbata owocowa z miodem (1,3,6,7*)

Przekąska: Przez polskie sady: gruszka

Obiad:  Zupa brokułowa z koperkiem (3,7,8) Klopsiki drobiowo- wieprzowe w sosie z passaty pomidorowej na maśle( mielone mięso z szynki 50% i fileta z kurczaka 50%, jajka, bułka, sól, pieprz, czosnek, cebula) Surówka z kalarepki, jabłka, soku z cytryny, majonezu, natki pietruszki, koperku i szczypiorku, Ziemniaki, Kompot owocowy (1,3,7)

PIĄTEK 03.10.2025

Śniadanie: Chleb słonecznikowy i na zakwasie z masłem, Pasta z kurczaka, Sałata, Polędwica sopocka, Papryka sopelki czerwona i Ogórek zielony, Kakao z miodem, Herbata poziomka- wiśnia (1,3,4,6,7,9*)

Przekąska: Marchew do chrupania

Obiad: Rosół z makaronem z jaj przepiórczych, lubczykiem i natką(3,7,8), Ryba po grecku(miruna) z pieca, Ziemniaki, Surówka z selera, soku z cytryny, jabłka, rodzynek i orzecha włoskiego, Kompot wieloowocowy(1,3,4,5,7)

 

Cyfry w nawiasach oznaczają numery alergenów, podanych w tabeli obok.

Dzieci podczas pobytu w przedszkolu dostają bez ograniczeń wodę źródlaną niegazowaną.

   Zastrzegamy sobie prawo do zmian w jadłospisie.                                                                                             Sporządziła: Marlena Michalska

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

ALERGEN – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną  (uczuleniową).

Drogi Rodzicu, (Opiekunie)

w naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:

lp ALERGENY wg Rozporządzenia  

Pojawiają się w następujących posiłkach i produktach:

 

1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. ŻYTO, PSZENICA, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ I PRODUKTY POCHODNE W postaci pieczywa pszennego, żytniego, graham, razowego, orkiszowego, mieszanego, kasza manna, kasza jęczmienna, makaronów, mąki,bułki tartej, kawy zbożowej, biszkoptów, innych produktów na bazie mąki ( wypieków, zacierek, klusek lanych, naleśników, knedli, sosów) wędlin
2. SKORUPIAKI BRAK
3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE Składnik kanapek, past, kotletów mięsnych, rybnych i jajecznych, dodatek do dań mącznych; klusek, kopytek, pyz, makaronów, zup; szpinakowa, żurek, szczawiowa
4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE Wchodzą w skład drugiego dania  w formie filetów smażonych i gotowanych, kotletów oraz składnik past do śniadań
5. ORZESZKI ZIEMNE I INNE Desery, forma przekąski
6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE Chleb razowy z soją, wędliny
7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄ Składnik zup mlecznych i niektórych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła i śmietany, masło, sery białe , żółte– dodatek do kanapek, kefiry, maślanki, jogurty naturalne , budynie, wędliny
8. SELER I PRODUKTY POCHODNE Seler jako korzeń i łodyga, składnik zup, surówek, wędlin
9. GORCZYCA Musztarda, wędlina, produkty mięsne
10. NASIONA SEZAMU Jako dodatek do surówek i posypka do chleba i bułek
11. DWUTLENEK SIARKI Rodzynki, morele i śliwki suszone
12. ŁUBIN Brak
13. MIĘCZAKI Brak

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony „*” produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

Gramatura posiłków w Przedszkolu

Śniadanie

  • Zupa mleczna 200 g
  • Pieczywo  45g
  • Pieczywo do śniadania z zupą mleczną 35 g
  • Masło  6- 8g
  • Wędlina/ser żółty 15-20g
  • Parówki z szynki 1 sztuka 50g
  • Pomidor, ogórek 15-20g
  • Papryka, rzodkiewka 20g
  • Herbata, kawa, kakao, sok – 200 ml
  • Warzywa surowe jako dodatek do posiłków ( paski papryki, słupki marchewki, kalarepy, ogórka kiszonego) 25-30 g
  • Orzechy, ziarna 5g
  • Owoce świeże 80-120g
  • Owoce suszone 5 g
  • Pasty, twarożki  30-40g
  • Sałatki 80-100g
  • Kiełki 2g
  • Budyń, kisiel 120g
  • Jogurt 125-150g
  • Jajko: jajecznica 1 sztuka, około 65 g, Pasta z jajek ½ sztuki rozmiar L
  • Musli, płatki owsiane 50g
  • Ciasto drożdżowe, czekoladowe 80 g
  • Ciasta owsiane, z ziarnami – 25 g

 

Obiad

  • Zupa – 250-250 ml
  • Kotlet mielony, schabowy, pożarski, z piersi kurczaka 70- 80g
  • Filet z indyka 80-90g
  • Klopsy, pulpety 70g
  • Udziec z  kurczaka 80-90 g
  • Ryba filet   80-100g
  • Gulasz, mięso razem z sosem  100-120g
  • Ziemniaki 150g
  • Ryż, kasza, makaron  50-60g
  • Surówka  100- 120 g
  • Mizeria  100g
  • Warzywa gotowane 70-100g
  • Naleśniki, pierogi, kluski 150g
  • Pyzy na parze 100 g
  • Racuchy, Pankejki 100g
  • Kompot 200 ml