WTOREK 12.11.2024
Śniadanie: Chleb żytni z orkiszem i na zakwasie z masłem, pastą twarogowo- jajeczną i kiełkami rzodkiewki, Kanapki z sałatą, kurczakiem gotowanym, pomidorem, ogórkiem kiszonym i szczypiorkiem, Kakao, Herbata wiśniowo- porzeczkowa (1,3,6,7,9 *)
Przekąska: Kaki
Obiad: Zupa grochowa z kiełbasą i natka pietruszki(8), Racuchy z jabłkiem, Kompot wieloowocowy (1,3,7,8)
ŚRODA 13.11.2024
Śniadanie: Chleb pszenny i domowy z masłem, polędwicą sopocką, papryka żółtą i szczypiorkiem ,Kanapki z pastą z makreli z ogórkiem i szczypiorkiem, Napar z suszonych owoców z dziką różą i Mleko czekoladowe z miodem (1,4,6,7,9*)
Przekąska: Pół gruszki
Obiad: Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną(7,8), Schab w sosie własnym, Kasza pęczak, Surówka z kapusty pekińskiej, ogórka i kolorowej papryki, Kompot jabłkowo- śliwkowy(1,7,8)
CZWARTEK 14.11.2024
Śniadanie: Granola z białą czekoladą i truskawkami, Bułki dyniowe i pszenne z masłem i serkiem jagodowym, Bułki z masłem, sałatą, filetem drobiowym na maśle z pieca, ogórkiem zielonym i czerwoną cebulką, Herbata wieloowocowa (1,6,7,9*)
Przekąska: Cząstka pomarańczy
Obiad: Zupa z pomarańczowej soczewicy z ziołami(8), Pierogi leniwe, Sałatka owocowa: melon, kaki, arbuz, winogron, mandarynka, Kompot jabłkowy (1,3,7,8)
PIATEK 15.11.2024
Śniadanie: Chleb kujawski i na zakwasie z masłem, rukolą, szynką bostońską, jajkiem, pomidorem malinowym i szczypiorkiem, Herbata poziomka z truskawką, Kakao (1,3,6,7*)
Przekąska: Marchew i Pestki dyni do chrupania
Obiad: Kapuśniak z jarzynami i koprem(8), Nuggetsy z piersi kurczaka, Ziemniaki, Surówka z ogórka kiszonego, Kompot z wiśni, aronii, jabłek i śliwki (1,7,8)
Cyfry w nawiasach oznaczają numery alergenów, podanych w tabeli obok.
Dzieci podczas pobytu w przedszkolu dostają bez ograniczeń wodę źródlaną niegazowaną.
Zastrzegamy sobie prawo do zmian w jadłospisie. Sporządziła: Marlena Michalska
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
ALERGEN – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Drogi Rodzicu, (Opiekunie)
w naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:
lp | ALERGENY wg Rozporządzenia |
Pojawiają się w następujących posiłkach i produktach:
|
1. | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. ŻYTO, PSZENICA, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ I PRODUKTY POCHODNE | W postaci pieczywa pszennego, żytniego, graham, razowego, orkiszowego, mieszanego, kasza manna, kasza jęczmienna, makaronów, mąki,bułki tartej, kawy zbożowej, biszkoptów, innych produktów na bazie mąki ( wypieków, zacierek, klusek lanych, naleśników, knedli, sosów) wędlin |
2. | SKORUPIAKI | BRAK |
3. | JAJA I PRODUKTY POCHODNE | Składnik kanapek, past, kotletów mięsnych, rybnych i jajecznych, dodatek do dań mącznych; klusek, kopytek, pyz, makaronów, zup; szpinakowa, żurek, szczawiowa |
4. | RYBY I PRODUKTY POCHODNE | Wchodzą w skład drugiego dania w formie filetów smażonych i gotowanych, kotletów oraz składnik past do śniadań |
5. | ORZESZKI ZIEMNE I INNE | Desery, forma przekąski |
6. | SOJA I PRODUKTY POCHODNE | Chleb razowy z soją, wędliny |
7. | MLEKO I PRODUKTY POCHODNE ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄ | Składnik zup mlecznych i niektórych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła i śmietany, masło, sery białe , żółte– dodatek do kanapek, kefiry, maślanki, jogurty naturalne , budynie, wędliny |
8. | SELER I PRODUKTY POCHODNE | Seler jako korzeń i łodyga, składnik zup, surówek, wędlin |
9. | GORCZYCA | Musztarda, wędlina, produkty mięsne |
10. | NASIONA SEZAMU | Jako dodatek do surówek i posypka do chleba i bułek |
11. | DWUTLENEK SIARKI | Rodzynki, morele i śliwki suszone |
12. | ŁUBIN | Brak |
13. | MIĘCZAKI | Brak |
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.
* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony „*” produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.
Gramatura posiłków w Przedszkolu
Śniadanie
- Zupa mleczna 200 g
- Pieczywo 45g
- Pieczywo do śniadania z zupą mleczną 35 g
- Masło 6- 8g
- Wędlina/ser żółty 15-20g
- Parówki z szynki 1 sztuka 50g
- Pomidor, ogórek 15-20g
- Papryka, rzodkiewka 20g
- Herbata, kawa, kakao, sok – 200 ml
- Warzywa surowe jako dodatek do posiłków ( paski papryki, słupki marchewki, kalarepy, ogórka kiszonego) 25-30 g
- Orzechy, ziarna 5g
- Owoce świeże 80-120g
- Owoce suszone 5 g
- Pasty, twarożki 30-40g
- Sałatki 80-100g
- Kiełki 2g
- Budyń, kisiel 120g
- Jogurt 125-150g
- Jajko: jajecznica 1 sztuka, około 65 g, Pasta z jajek ½ sztuki rozmiar L
- Musli, płatki owsiane 50g
- Ciasto drożdżowe, czekoladowe 80 g
- Ciasta owsiane, z ziarnami – 25 g
Obiad
- Zupa – 250-250 ml
- Kotlet mielony, schabowy, pożarski, z piersi kurczaka 70- 80g
- Filet z indyka 80-90g
- Klopsy, pulpety 70g
- Udziec z kurczaka 80-90 g
- Ryba filet 80-100g
- Gulasz, mięso razem z sosem 100-120g
- Ziemniaki 150g
- Ryż, kasza, makaron 50-60g
- Surówka 100- 120 g
- Mizeria 100g
- Warzywa gotowane 70-100g
- Naleśniki, pierogi, kluski 150g
- Pyzy na parze 100 g
- Racuchy, Pankejki 100g
- Kompot 200 ml