Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
ALERGEN – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Drogi Rodzicu (Opiekunie)
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:
| lp | ALERGENY wg Rozporządzenia | Pojawiają się w następujących posiłkach i produktach: | 
| 1. | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. ŻYTO, PSZENICA, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ I PRODUKTY POCHODNE | W postaci pieczywa pszennego, żytniego, graham, razowego, orkiszowego, mieszanego, kasza manna, kasza jęczmienna, makaronów, mąki,bułki tartej, kawy zbożowej, biszkoptów, innych produktów na bazie mąki ( wypieków, zacierek, klusek lanych, naleśników, knedli, sosów) wędlin | 
| 2. | SKORUPIAKI | BRAK | 
| 3. | JAJA I PRODUKTY POCHODNE | Składnik kanapek, past, kotletów mięsnych, rybnych i jajecznych, dodatek do dań mącznych; klusek, kopytek, pyz, makaronów, zup; szpinakowa, żurek, szczawiowa | 
| 4. | RYBY I PRODUKTY POCHODNE | Wchodzą w skład drugiego dania w formie filetów smażonych i gotowanych, kotletów oraz składnik past do śniadań | 
| 5. | ORZESZKI ZIEMNE I INNE | Desery, forma przekąski | 
| 6. | SOJA I PRODUKTY POCHODNE | Chleb razowy z soją, wędliny | 
| 7. | MLEKO I PRODUKTY POCHODNE ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄ | Składnik zup mlecznych i niektórych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła i śmietany, masło, sery białe , żółte– dodatek do kanapek, kefiry, maślanki, jogurty naturalne , budynie, wędliny | 
| 8. | SELER I PRODUKTY POCHODNE | Seler jako korzeń i łodyga, składnik zup, surówek, wędlin | 
| 9. | GORCZYCA | Musztarda, wędlina, produkty mięsne | 
| 10. | NASIONA SEZAMU | Jako dodatek do surówek i posypka do chleba i bułek | 
| 11. | DWUTLENEK SIARKI | Rodzynki, morele i śliwki suszone | 
| 12. | ŁUBIN | Brak | 
| 13. | MIĘCZAKI | Brak | 
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.
* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony „*” produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

 
